Prešov prívíta vyše 40 drifterov z 13 krajín Európy

06.08.2010 Prešov

Prešov 6. augusta (TASR) – Fanúšikovia motoristického športu z východného Slovenska budú mať možnosť počas nadchádzajúceho víkendu 7. -8. augusta v Prešove sledovať súťaže drifterov
Organizátori jednej z najprestížnejších medzinárodných súťaží KW King of Europe Drift Series očakávajú v areáli Mestskej športovej haly na ulici Jána Pavla II. vyše 40 pretekárov z 13 krajín starého kontinentu. Tí si zmerajú sily v súťažiach o titul King of Europe a King of Slovakia.
\"Drift ako taký je vlastne jazda riadeným šmykom. Súťaží sa výlučne s automobilmi so zadným náhonom, pričom v úvodnej rovinke jazdci dosahujú rýchlosť podľa možností 140 až 200 km/h. Vchádzajú v tejto rýchlosti do prvej zákruty a zvyšok trate pokiaľ je to len možné idú riadeným šmykom, \" vysvetlil podstatu driftu jeden z organizátorov podujatia Pavol Hudák. Dodal, že pretekár na trati nesmie zastať či urobiť hodiny.
V kvalifikačných kolách jazdí na trati pretekár sám. Druhou súťažnou disciplínou je atraktívny súboj dvojíc takzvaný \"tandem battles\".
\"Dvaja jazdci idú vedľa seba, pričom sa hodnotí, ako ten druhý tlačí na toho prvého, ako dokáže prispôsobiť jazdu. Ak sa mu ho podarí predbehnúť, získava body, naopak, za kontakt áut porota body strhne, \" priblížil súťaž Hudák.
Pripomenul, že výkony pretekárov hodnotí medzinárodná odborná porota. Tento spôsob jazdy na rozdiel od iných motoristických športov nie je hodnotený výlučne exaktne. Porotcovia na jednotlivých úsekoch sledujú okrem nájazdovej rýchlosti a rýchlosti auta pri drifte aj uhol vychýlenia, stabilitu pri spájaní driftov, vzdialenosť karosérie od checkpointov a v neposlednom rade aj množstvo dymu z pretáčajúcich sa kolies.
Podujatie sa začína dnes popoludní tréningom a večer o 19. hodine pokračuje spanilou jazdou automobilov ulicami Prešova. V rámci programu sa na pódiu v centre mesta uskutoční koncert skupiny Metalinda, ktorý sa začína o 20. hodine. V sobotu a v nedeľu prebehnú kvalifikácie a finálové súboje o spomínané tituly slovenského a európskeho šampióna v drifte. Na sobotný večer je naplánovaný koncert ďalších hudobných skupín.
Návštevníci si počas oboch dní v depe budú môcť prezrieť súťažné stroje v prípravnej fáze a rovnako hlasovať za najlepšiu tuningovú úpravu.
 

Vyberte región

mark